Articles

09/02/2017: Majesteit

In the January-February 2017 edition there is a nice article about Het Dierenthuisje.

The editor came on a day visit in December 2016 and was very impressed. This and many mor intresting articles and news you will find in the magazine and also drawings/paintings. Now for sale in the newspaper shop.


25/02/2007: Zieke, oude en bange dieren raken zelden aan baasje "Katten zijn problematisch''

Brecht/Hulshout - Mensen kopen veel te impulsief dieren en dumpen ze vervolgens bij het minste probleem. In de asielen worden zoveel sukkelaars Nieuwsbladbinnengebracht, dat er zelfs met wachtlijsten gewerkt wordt. Een deel van de dieren wordt daarna opnieuw geplaatst, maar vooral katten en oude, zieke en bange beestjes raken vaak niet meer aan een baasje.

Een asiel bezoeken is voor menig dierenliefhebber een echte helletocht: triestige puppy-oogjes die je nakijken en smeken om meegenomen te worden en spinnende poezen die zich tegen hun kooi schurken om de aandacht te trekken van een potentieel baasje. Elk dier probeert op zijn eigen manier de interesse op te wekken van de passerende bezoekers, maar weinigen raken ook effectief weg uit het asiel.

De meeste beestjes hebben bovendien een akelig verleden achter de rug. We krijgen steeds meer verwaarloosde dieren uit inbeslagnames binnen'', zegt Tony Vermeeren van het asiel Veeweyde in Ravels. Ook gedumpte beestjes, dieren van gevangenen of van gestorven baasjes belanden in het asiel. Vooral katten en honden worden langs de kant van de straat gedumpt, maar ook hoe langer hoe meer andere dieren, zoals fretten, hoevedieren en meer exotische beesten. Om het stijgende aantal sukkelaars op te vangen richten steeds meer dierenliefhebbers een opvangcentrum op. Vaak gaat het om privé-initiatieven, die draaien op vrijwilligers, giften en sponsorgeld. Zo ook de vzw Het dierenthuisje in Brecht.

In oktober 2004 zijn we met onze vzw gestart'', zegt eigenares Sonja De Keyzer. Ik deed het uit pure dierenliefde. We vangen naast katten ook hoevedieren op, zoals pony's, geiten, schapen, konijnen en kippen. Een paar jaar geleden kregen we ook veel hangbuikzwijnen binnen, maar die rage is nu gelukkig voorbij.

Oude dieren

We bieden opvang aan oude, zieke en bange dieren en aan dieren van naburige asielen die er al heel lang zitten'', zegt Sonja. ,,Die sukkelaartjes worden anders toch maar doodgespoten of gedumpt in de bossen. We proberen ze dan toch nog te plaatsen en dat lukt meestal wel.Tegenwoordig zijn vooral katten het probleem, zegt Sonja. ,,Binnen enkel weken komen de jonge kittens weer binnen. Helaas moeten we werken met wachtlijsten en daar staan momenteel al twaalf katten op. En dat zal er zeker niet op beteren.

Ook bij vzw Unco Jerry uit Hulshout zijn het drukke dagen. ,,We plaatsen gemiddeld vijftien honden per week en slechts vijf katten per maand'', zegt Tabitha Vrancken. ,,Wij vangen continu dertig honden en twintig katten op. Momenteel staan er zelfs veertig honden op de wachtlijst.'' En ook bij vzw Unco Jerry raken de oude dieren maar moeilijk weg. Gelukkig krijgen ze hier geen spuitje. In grotere dierenasielen gebeurt dat wel.

De eigenaren springen steeds nonchalanter om met hun huisdieren, weet Tabitha. ,,Vroeger was de zomer een piekperiode, nu gaan mensen vaker op reis en dumpen ze hun dieren het hele jaar door'', vertelt ze. ,,Ook bij slecht weer worden huisdieren frequenter gedumpt. Ze maken alles vuil en een wandeling in de regen en de kou is niet zo aangenaam voor veel baasjes.''

Meer asielen maken meer dieren af

In vijf jaar tijd steeg het aantal erkende dierenasielen in België met 40 procent. Het aantal dieren dat er gedumpt en nadien afgemaakt wordt, is ook toegenomen. Jaarlijks blijven 28.000 honden en katten achter zonder baasje.
In 2000 telde ons land 86 asielen. Vorig jaar was dat aantal gestegen tot 121, of een toename van 40 procent. Die krijgen nog steeds een toevloed aan gedumpte dieren te verwerken. ,,In 2004 belandden net geen 22.000 honden en bijna evenveel katten in een asiel'', vernam kamerlid Guido De Padt (VLD) van minister Rudy Demotte (PS). ,,Een jaar later waren dat iets meer honden (+3,3 %) en wat minder katten (-8 %).'' Maar de eindafrekening verschilde nauwelijks. Demotte heeft nog geen cijfers voor vorig jaar.

Ruim de helft van de honden vindt een nieuw baasje, maar bij de katten was dat bij amper één op de twintig het geval. De asielcentra moeten elk jaar noodgedwongen meer dieren afmaken. In 2004 kregen 6.353 honden en 15.580 katten een spuitje. Het jaar nadien steeg dit naar 6.799 honden en 15.671 katten. De conclusie van kamerlid De Padt: ,,Jaar na jaar blijven er zowat 28.000 honden en katten in dierenasielen zitten zonder dat er een nieuw baasje opdaagt.''

Sonja De Keyzer van de vzw Het dierenthuisje in Brecht bevestigt dat vanuit de praktijk: ,,Veel mensen beginnen onbezonnen aan een huisdier.''

Saskia Van Gestel
Uit het Nieuwsbald van 25 februari 2007

10/08/2005: Dierenliefde is voltijdse job voor Sonja en Peter van Het Dierenthuisje…

“Vijf uren poetsen per dag”

Toen Sonja De Keyser(35) met Peter trouwde, zei ze “als er één beest rondloopt dat ik nooit in huis zou halen, dan is het een kat.” Acht huwelijksjaren later is heel hun leven, hun huis én hun tuin ingericht in functie van…de poezenopvang. Zondag houdt het Dierenthuisje opendeur vanaf 11u.

B R E C H T

Sonja heeft haar werk opgezegd om de dieren te verzorgen. Ze heeft afspraken met Malle en Brecht voor de sterilisatie en castratie van zwerfkatten. Ook Wuustwezel volgt mogelijk dat voorbeeld. De eerste drie maande van dit jaar ving Het Dierenthuisje al zes konijnen, een haan , vijf kippen en 23 poezen op.

‘Op reis gaan zit er niet meer in”, zegt Sonja. “De beesten komen op de eerste plaats. Het is een roeping.”

Vijf uren per dag is Sonja bezig met poetsen van het huis, de kattenbakken en de stallen. “Wij houden het aantal bewust beperkt. Het Dierenthuisje mag geen asiel worden. Soms proberen mensen ons te chateren. Als jij hem niet direct opvangt, dan krijgt hij een spuitje. Dat zijn de moeilijkste momenten…”

Als dierenredders in nood maakt het koppel de gekste dingen mee. “Uit Sint-Job kwam een dringende oproep van een radeloze vrouw. Een bij een verhuis achtergelaten haan terroriseerde alle poezen uit de buurt. Verscheidene katten hadden na een aanranding door de haan zulke diepe snijwonden, dat ze genaaid moesten worden. Peter is da agressor ’s nachts uit een hoge boom gaan plukken. Sinds hij bij onze kippen zit, heeft hij zijn verzetje”.

Elk dier heeft zijn verhaal. Van Graco tot Pruts en Bolleke. “Nee, mensenkinderen hebben we niet”, vertelt Sonja. “Een bewuste keuze, als je ziet wat er allemaal in deze maatschappij misloopt. Onze dieren zijn onze kinderen. De dankbaarheid die wij terugkrijgen is onbetaalbaar”.

Van betalen gesproken: om wat geld in het laatje te krijgen, hebben Sonja en Peter ook een oppasdienst. Ze gaan op verplaatsing poezen, honden en hoevedieren (tot pony’s toe!) uitlaten en verzorgen. “Babysitters, maar dan voor beestjes”, lacht Sonja. “De vraag voor poezen is het grootst”.

Wie nog een warme mand op overschot heeft, vindt in dit Brechtse weeshuis altijd wel een geschikt adoptiekind. Maar je kan ook een pootje helpen door transportmandjes, kattenbakgrint, poezeneten, gegalvaniseerde hondenrennen of ander materiaal te schenken.

Kristin Matthyssen

Bron GVA 10 augustus 2005